ZAJEDNICE ODRŽIVE PROIZVODNJE I RAZMJENE
Naziv:Biciklopopravljaona
Adresa:Zelena akcija, Frankopanska 1, Zagreb
Kontakt:biciklopopravljaona@zelena-akcija.hr
Šta se u zajednici radi zajednički:Svrha Biciklopopravljaone je pružiti svima zainteresiranima prostor, alate i savjete koji bi im omogućili da sami poprave svoj bicikl. Vlasnici bicikla će Biciklopopravljoni moći pronaći neke od teže dostupnih biciklističkih i drugih alata koje se pojedincima obično ne isplati kupovati da bi im stajali doma. Također, u Biciklopopravljaoni jednom tjedno svi koji dođu imaju na raspolaganju pomoć volontera koji će im pomoći u rješavanju kvarova koje ne znaju otkloniti sami. Korištenje Biciklopopravljaone je besplatno za sve no korisnici će morati sami u zagrebačkim dućanima ili negdje drugdje kupiti sve dijelove koje na njihovom biciklu treba zamijeniti. Biciklopopravljaona ništa ne prodaje, nego samo pruža prostor, mogućnost korištenja alata i pomoć dežurnog volontera.

Kako se radi:Servis utemeljen na "uradi sam" principu: sve popravke obavljate sami, ili ćete to vrlo brzo naučiti. Za razliku od drugih servisa, u Biciklopopravljaoni svoj bicikl ne možete jednostavno ostaviti na popravak i vratiti se kad bude gotov. Dežurne volontere možete pitati za savjet ili pomoć pri popravku svog bicikla.

Korištenje Biciklopopravljaone besplatno je za sve! Dakako, zamjenu za dotrajale ili potrgane dijelove koje na vašem biciklu treba popraviti sami ćete morati nabaviti u nekom dućanu, no niti jedna od usluga dostupnih u samoj Biciklopopravljaoni (korištenje alata i pomoć volontera) ne naplaćuje se.
Općenito razmišljanje o zajednici ili aktivnosti: PROGRAM RECIKLAŽE BICIKALA

Jedan od važnijih ciljeva ovog projekta je spriječiti da još upotrebljivi bicikli, odnosno njihovi dijelovi, završe na smeću. Želja nam je prikupiti što veću količinu starih bicikala kako bi ih obnovili ili iskoristili za dijelove. Pozivamo stoga sve koji posjeduju bicikle koje više ne namjeravaju koristiti (bez obzira u koliko lošem stanju bili) da ih daruju Biciklopopravljaoni. Bolje bicikle popravljamo i prosljeđujemo ustanovama socijalne skrbi i slično, ili ih ustupamo onima koji su voljni uložiti vrijeme i sredstva nužna da ih se dovede u stanje pune upotrebljivosti. Bicikle koje procijenimo lošijima, rastavljamo i iskorišavamo za dijelove koji će se ugraditi u bicikle onih kojima upravo ti dijelovi trebaju. Na ovaj način štedimo prirodne resurse i energiju, ali i smanjujemo financijsko opterećenje koje popravak, odnosno kupnja novog bicikla, sa sobom donosi.
Radno vrijeme popravljaone je svakog četvrtka od 17:00 do 20:00 sati.

biciklopopravljaona.zelena-akcija.hr